איך נולד היצור הרזה LEAN-PRODUCTION , LEAN-MNUFACTORING ?
היצור הרזה נולד בתעשיית הרכב, בבית החרושת של הנרי פורד, מי שהיה חלוץ תעשייה בימיו וראה רחוק את העתיד, ולאחר מכן היו היפנים של מפעלי טויוטה אשר מיסדו את השיטה לכדי מדע כמעט מדויק.
עד לימיו של פורד נהוג היה לייצר מכוניות במחסן / סדנה ביתית או לכל היותר בבית מלאכה.
היו אלה עשירי החברה ואנשי אצולה שפיתחו את המכונית, והתאימו לה שיטת הרכבה סטטית: מניחים של רכב "שאסי" על מתקן מתאים ומחברים לו את כל מרכיבי המוצר בסדר הנכון.
היו בניהם שהגדילו לייצר סדרות שלמות של כלי רכב, למשל חמש או עשר מכוניות, ואכן ראו שיפור בפריון, לפי תורת היצור הסדרתי, אכן יש לצפות לשיפור בפריון המפעל העובד באופן סידרתי.
היו אלו שניסו לייצר סדרות יצור ענקיות לאותם ימים: עד 100 כלי רכב בסדרת ייצור אחת- מרשים ביותר, אלא שאז נתקבלו תוצאות עסקיות לא טובות: הפריון ירד באופן משמעותי.
הירידה בפריון נבעה מהצורך הלוגיסטי שגדל והעסיק מעל 60% מהעובדים, שהיה עליהם לשנע חומרים באולמות יצור גדולים, עם סיבוכיות גדולה, מס' פריטים(מק"טים) גדול, עומס של מוצרים וחומרים באולמות היצור.
הבעיה הוגדרה על ידי אנשי הנרי פורד כאילו הגולם קם על יוצרו: יותר מידי תנועה, פחות מידי הרכבה.
הפתרון לבעיה היה לשנות סדרי עולם: במקום להביא את החומרים לכל מכונית, נביא את המכונית אל החומרים שלה.
מכאן הדרך קצרה להקמת קו הסידור שבו חומרי הגלם מונחים לאורך קו ההרכבה, והמוצר מונע אליהם בטור סדרתי מקצה אולם היצור ועד קצהו.
נוסף על כך היתרון של המכונית שמיועדת מלכתחילה להיות כלי רכב בעל 4 גלגלים, לכן ההרכבה הראשונה ל"שאסי" היא ארבעת הגלגלים.
ככה היו מרכיבים את המכוניות, כאשר כל תחנת עבודה יכולה לדחוף את המוצר ב"מורד הזרם" (לאורך זרימת התהליך) לתחנה שאחריה.
לזה קראו אז ה-"FLOW" כמו נהר שזורם מנקודת ההתחלה ("UP-STREAM") לנקודת הסיום("DOWN-STREAM") .
מאוחר יותר, אולי בשנות ה-70 של המאה העשרים היו אלה היפנים שמיסדו את התהליך על בסיס של סדר, ארגון ונקיון 5S וחישובי תפוקות מדויקים לתכנון ואיזון קו ההרכבה, אנו מכירים היום את שיטת הניהול CANBAN , המגירה הכפולה ושיטת ניהול החומר המגיע בדוק בזמן הנדרש- JEST IN TIME .
רק מאוחר יותר יולדו מושגי המפעל הלומד, המייעדים את התעשייה לשיפור מתמיד על ידי חיסכון של זמני עבודה בקנאות הראויה ונולדו תהליכי ה-ACE.
על כך במאמר הבא....

מפעל ט.ש מירון- שיפור הניהול והפריון לפי תורת אילוצים והייצור הרזה